Habeş Kedileri Kişilik ve Mizaç Özellikleri
Habeş kedisi, ince ve zarif profiliyle eski Mısır kedi heykellerine çok benzemektedir. Çeşitli egzotik tonlardaki benzersiz işaretli paltolar, büyük ve etkileyici gözlerle birleşerek türün görünümüne bir gizem duygusu katmaktadır. Genellikle dışa dönük ve aktif olan, ilgi odağı olmayı seven Habeş kedisi, ailesiyle yakın bir bağ geliştirir. Yine de bu türün kişilinde utangaç bir tarafta vardır. Habeş kedileri genellikle yabancılar geldiğinde hızla ortamdan kaybolmaları ile bilinirler.
Beslenme Alışkanlıkları
Tüm kedilerde olduğu gibi Habeş kedileri de bol miktarda protein, amino asitler, vitaminler ve mineraller sağlayan yüksek kaliteli bir mama yemenin faydasını görürler, haliyle kaliteli beslenmek onların genetiğinde olan bir özelliktir. Tüm kediler yüksek nem içeriğine sahip diyetlerden yararlanırken, Habeş kedileri ortalamanın üzerinde suya ihtiyaç duyarlar. Yüksek kaliteli ıslak mamayla beslemek, kedilerin ekstra nem almasına yardımcı olabilmektedir.
Bakım Özellikleri
Habeş kedisinin tüyleri son derece kısa olduğundan evcil hayvanınızın bakımı için çok fazla zaman harcamanıza gerek kalmayacaktır. Kırık tüyleri toplamak ve kedinizin en iyi şekilde görünmesini sağlamak için bakım rutininizi haftada bir düzenli olarak yapmanız hem kedinizin rahat etmesine hemde daha canlı ve parlak görünmesine yeterli olacaktır.
Habeş kedilerinin çoğu tutulmaktan veya zaptedilmekten hoşlanmazlar, bu nedenle onları küçük yaşlardan itibaren nazik ve olumlu yöntemler kullanarak tırnak kesmeyi kabul etmesini öğretmeniz gerekmektedir. Veterinizden bazı ipuçları isteyebilir ve bu yöntemler dahilinde kendinizin bakımı konusunda ona yaklaşmanın farklı yollarını bulabilirsiniz.
Sağlık
Habeş kedileri iyi bir fiziksel sağlığa sahip olma eğilimindedirler. Ancak özellikle alışılmadık durumlarda strese ve kaygıya eğilimlidirler. Buna ek olarak, bazı Habeş kedileri, piruvat kinaz eksikliği (PK Eksikliği) adı verilen kalıtsal bir anemi türü, ilerleyici retinal atrofi (PRA) adı verilen dejeneratif bir göz hastalığı, patellar lüksasyon ve adı verilen kalıtsal bir böbrek hastalığı da dahil olmak üzere bilinen bir kaç sağlık sorunundan müzdariptir. Bir çok habeşlinin ömrü çok uzundur. Habeş kedileri 14 ile 17 yıl veya daha fazla yaşaması alışılmadık bir durum değildir. Bazı habeş kedileri ise 20'li yaşlara kadar yaşayabilmektedirler.
Habeş Kedilerinin Tarihi Geçmişi
Habeş kedileri var olan en eski kedi ırklarından birisidir. En son genetik araştırmalar, türün Hint Okyanusu kıyısında bir yerde, Güneydoğu Asya'da ortaya çıktığını göstermektedir. Bu cins, bugün var olan tüm evcil kedilere DNA'sını katan bir yaban kedisi olan Felis Lybica'nın görünümünün bir kaç özelliğini korumaktadırlar.
Modern Habeş kedisi, Habeş kedisinden biraz farklıdır. Günümüzün Habeş soylarının çoğu, temel stok olarak Rus mavisi, Birmanya ve Siyam kedileri ile oluşturulmuştur.
Habeş kedileri ilk kez 1929'da İngiltere'nin Cat Fancy Yönetim Konseyi tarafından tanındı. Amerika'nın ilk Habeş kedi kumu 1935'te doğdu.
Cins, Cat Fanciers Association ve The İnternational Cat Association tarafından tanınmaktadırlar.
Irk Genel Özellikleri
Vücut Tipi
Habeş kedileri, iyi gelişmiş kas yapısına sahiptir. Uzun ve yağsız vücutlara sahiptirler. Genel izlenim atletiklik ve dengedir. Ortalama bir habeşli erkek 7 ile 12 kg ağırlığındadır. Ortalama dişi ise 6 ile 9 kg arasında erkeklere nazaran daha küçüktürler.
Kafa Yapıları
Habeş kedisinin kafası, kaş ve yanak profil boyunca hafif yuvarlatılmış, değiştirilmiş bir kama şekline sahiptirler. Elmacık kemiği gölgelemesi, bıyık yasıkları üzerindeki gölgeleme ve noktalarla birlikte yaygındır. Namlu dengelidir, ne kare nede sivri uçludur. Sağlam yetişkin erkeklerde çeneler görülebilir.
Kulak Yapıları
Habeş kedisinin kulakları büyük, geniş, orta derecede sivri ve tabanda çukurdur.
Tüy Yapdısı
İnce, ipeksi bir dokuya sahip kısa bir tüyü vardır. Habeş kedisinin tüylerinin her bir teli 4 ile 6 renk tonuna sahiptir. Böylelikle muazzam görüntülerinin tamamını oluşturan mükemmel bir ahenk ile yaratılmıştır. Özellikle renk sıkala geçişleri kusursuz ve vücudunda yer alan tüm tüyler aynı efektif yapıya sahiptirler.
Göz Yapısı
Habeş kedileri, gözlerden ve kaşlaran uzanan koyu çizgilerle, altın, bakır, yeşil veya ela gözlere sahip olabilirler. Gözlerin büyük, etkileyici ve badem şekilde olması bu türün egzotik görünüme katkıdaa bulunmaktadır. Gözlerin dış kenarlarında koyu renkli kapak derisi açık renkli bir alanla çevrelenmiştir.
Bacaklar ve Pençeleri
Habeş kedisi bacakları uzun, ince ve kaslıdır. Pençeler oval bir şekle sahiptir ve nispeten küçüktür. Neredeyse kedinin parmak uçlarında durduğu izlenimi verir.
Kuyruk Yapısı
Habeş kedilerinin, tabanda en kalın olan ve uçta bir noktaya doğru sivrilen uzun kuyrukları vardır. Bu yapısı da habeş kedilerine tarif edilmez bir görünüm katmaktadır.
Habeş Kedisi ve Yavru Kedi Nereden Bulunur?
Habeş kedileri genel olarak özel ırk olarak geçmektedir. Bu konuda satın alım konusunda net tarifte bulunmakta yanlış olacaktır. Ayrıca ülkemizde evcil hayvanların alım - satım yapılmasının da yasak olduğu gerçeğini unutmamak gereklidir. Bu konuda forumlar, internet siteleri, sosyal çevre veya sosyal medya platformları üzerinden ücretsiz sahiplendirilme ilanlarını inceleyebilir, kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz ilanlar üzerinden sahipler ile iletişime geçebilirsiniz.