Kediniz Kaç Yaşında? Gerçek Kedi Yaşı Hesaplama Yöntemi 2024

kedi yaşı hesaplama, gerçek kedi yaşı hesaplama, kedi yaşı hesaplama aracı, kedilerin insan yaşına göre yaş hesabı, kediler kaç yıl yaşar, kediler ne kadar yaşar, kediler ne kadar uzun süre yaşar

Kedi Yaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kedi yaşı hesaplamak için pek çok yöntem vardır, bunlardan en basiti internette kolayca bulabileceğiniz kedi yaşı hesaplama araçlarıdır. Bu araçlara kedinizin kimliklerinde yer alan doğum tarihlerini girerek normalde insan yaşına göre kaç yaşında olduğunu kolayca bulabilirsiniz. Bunun haricinde genel olarak inceleyebileceğiniz bir kaç yöntem de bulunmaktadır. Alt kısımda kedilerinizin genel olarak hangi aralıkta yaş aldığını ve her yıl insan yılına göre ne kadar yaşlandığını veya kaç yaş büyüdüğünü kolaylıkla öğrenebileceksiniz. Hazırsanız hep birlikte kedilerin yaş hesaplaması ile ilgili konumuza derinlemesine incelemeye başlayalım.

 

Kedinizin İnsan Yaşına Göre Yaşı Nasıl Hesaplanır?

İnsanlar ilk başta biraz zorlayıcı olsa da sonradan çok basit hale geldiğini söylüyor. Bunun nedeni, kedilerin hayatlarının ilk iki yılında hızlı bir şekilde gelişecekleri ve 2 yaşına geldiklerinde 20'li yaşların ortasındaki insan eşdeğerine ulaşacakları.

İnsanlar süreci şöyle açıklıyor: 1 yaşındaki bir kedi, 15 yaşındaki bir insana eşdeğerdir. O halde 2 yaşındaki bir kedi, insan yılına göre 25 yaşındadır. O zaman her şey çok daha kolaylaşıyor: Bir kedinin yaşamının her yılı kabaca dört insan yılına eşittir, yani 3 yaşındaki bir kedi yaklaşık 29 yaşındadır; 4 yaşındaki bir kedi 33 yaşında; 5 yaşındaki bir kedi 37 yaşında; ve 6 yaşındaki bir kedi 41 yaşındadır. Vesaire vesaire. Eğer kediniz 20 yaşına ulaşırsa, 97 insan yaşında demektir.

Boyutlarına bağlı olarak farklı insan yaş eş değerlerine sahip olan köpeklerin aksine, kedilerin formülü evrenseldir çünkü hepsi kabaca aynı boyuttadır.


Kedi Yaşı Hesaplama Tablosu

1 aylık bir kedi yavrusu 6 aylık bir insan bebeğine eşdeğerdir

3 aylık bir kedi yavrusu 4 yaşındaki bir çocuğa eşdeğerdir

6 aylık bir kedi yavrusu 10 insan yılına eşdeğerdir 

8 aylık bir kedi yavrusu 15 yaşındaki bir insana eşdeğerdir

1 yaşındaki bir kedi, 18 insan yılına denk gelen yetişkinliğe ulaştı

2 yaşındaki bir kedi 24 yaşındaki bir insana eşdeğerdir

4 yaşındaki kedi 35 yaşındaki insana eşdeğerdir

6 yaşındaki kedi 42 yaşındaki insana eşdeğer

8 yaşındaki kedi 50 yaşındaki insana eşdeğer

10 yaşındaki kedi 60 yaşındaki insana eşdeğer

12 yaşındaki kedi 70 yaşındaki insana eşdeğer

14 yaşındaki kedi 80 yaşındaki insana eşdeğer

16 yaşındaki kedi 84 yaşındaki insana eşdeğer

Kediler neden erken olgunlaşır?

 

Kedi yoldaşınızın değerli bebeğiniz olduğunu biliyoruz, ancak kedilerin de birer hayvan olduğunu unutmamalısınız. Yabani köklerine biz iki ayaklı insanlardan çok daha yakınlar.

Bunun başlıca örneği, insanların uzun gebelik dönemlerine ve daha sonra daha da uzun yoğun yetiştirme ve çocuk bakımı dönemlerine sahip olacak şekilde evrimleşmesidir. Evcil ev kedilerinin gebelik süresi yalnızca 66 gündür ve insan bebeklerinin ihtiyaç duyduğu ilgi ve bakımın yalnızca küçük bir kısmını gerektiren yavru kediler doğururlar. 

Kedilerde erken olgunlaşmayı kavramakta zorluk çekiyorsanız, olaya şöyle bakın: Yavru kediler büyümelerinin çoğunu yaşamlarının ilk 6 ayında gerçekleştirirler. Aslında sağlıklı yavru kediler yaklaşık 8 haftada kendi boyutlarının 8 katı kadar büyürler! Yaklaşık 1 yaşına gelindiğinde kediler yetişkin ağırlıklarına eşit veya buna yakın bir ağırlığa sahip olurlar. Yetişkin kediler genellikle cinse bağlı olarak 7 ila 15 pound arasında değişir.


 

Kedilerde yaşlanmayı hangi faktörler etkiler?

Tüm kedi türleri genellikle aynı hızda yaşlanırken, bazı faktörler kedilerin diğerlerinden daha hızlı yaşlanmasına neden olabilir. Tüm kediler farklıdır ve sağlıkları, çevreleri ve beslenmeleri yaşlanma süreçlerinde rol oynayabilir . 

Çevre

Bir kedinin büyüdüğü yer, kaç yaşında göründüğünü büyük ölçüde etkileyebilir. Travma yaşayan kediler daha yıpranmış ve o kadar genç görünmeyebilir. Travma hayvanları yaşlandırır, ancak bu her zaman onların ruh ve enerjilerinin yaşadıklarıyla aynı olacağı anlamına gelmez! Bazen kedinizin tekrar yavru kedi gibi davranmasını sağlamak için ihtiyaç duyduğu tek şey biraz şefkatli ilgidir. 

Diyet ve beslenme

Uygun beslenmeyen kedilerin daha fazla rahatsızlığı olabilir. Dengeli beslenmek, kedinizin sağlığını ve aktivite düzeyini koruyacağından yaşlanma sürecinin daha yavaş hissedilmesini sağlayabilir . Yeme alışkanlıklarını izlemek ve besleyici bir diyet tükettiklerinden emin olmak önemlidir. Kedi maması hem ıslak hem de kuru versiyonlara sahiptir; ıslak mama daha nemlendiricidir.

Kedi sağlığıyla ilgili sorunlar

Bazı hastalık ve rahatsızlıklara sahip olan kediler diğer kedilere göre daha hızlı yaşlanabilir. Sağlıkla ilgili sorunlar yaşayan kediler gerçekte olduklarından daha yaşlı görünebilir. 

İç mekan ve dış mekan faktörü

Yukarıdaki kedi yılı - insan yılı hesaplayıcımızı kullandıysanız , kedinizin yalnızca iç mekanda mı, yalnızca dış mekanda mı yoksa bunların karışımı mı olduğunu neden belirtmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Üzücü gerçek şu ki, bir kedinin çevresi büyük ölçüde ömrünü etkiliyor . Bir veterinere sorun , size şunu söyleyecektir: Dışarı çıkan kedilerin zarar görme veya yaralanma riski daha fazladır.

Tıpkı eski insanın açık havada yaşaması ve 20 ila 30 yıllık bir yaşam beklentisine sahip olması gibi, açık hava kedileri de maruz kalma, yırtıcı hayvanlar, zorlu koşullar ve sonuçta daha kısa yaşam beklentisine yol açabilecek kronik "aşınma ve yıpranma" ile karşı karşıyadır . Ev kedileri, açık hava kedileriyle ve hatta iç/ dış mekan kedileriyle karşılaştırıldığında şımarık, korunaklı kraliyet ailesinin modern eşdeğeridir .

Ev/ dışarı kedilerinden bahsetmişken : Kedinizin yaşamının %90-95'i iç mekanda geçse bile , veteriner hekiminizin yine de dışarıda geçirdiği zamanın küçük bir yüzdesi hakkında bilgi sahibi olması gerekir. 

Neden? Çünkü bu, kedinize nasıl baktığını ve hangi teşhisleri, aşıları, ilaçları ve tedavileri kullanabileceğini etkiler.

Peki neden 5 yaşındaki bir ev kedisi hayatının baharındayken ( insan yılına göre 36 yaşında ) 5 yaşındaki bir ev kedisi zaten orta yaşa ( insan yılına göre 48 yaşında ) girmiş durumda ?

Dış mekan kedileri neden daha hızlı "yaşlanır"?

Evi olmayan , dışarıda yaşayan bir kedi (örneğin, vahşi veya başıboş) ile sevgi dolu bir evi olan ve tesadüfen dışarıda yaşayan bir kedi arasında bir fark vardır . Aşıların olmayışı ve rutin veteriner ziyaretlerinin yanı sıra kısırlaştırılmaması da eski hayvanın ömrünü olumsuz yönde etkiliyor . Ancak dışarıda yaşayan kediniz aşılanmış olsa , düzenli olarak veterinere görünse ve kısırlaştırılsa bile dışarıda yaşamanın hâlâ pek çok riski vardır.

Birincisi, dışarıda olmak travma tehlikesi yaratır. Kedinize bir araba çarpabilir, bir köpek ya da çakalın saldırısına uğrayabilir, mahallenin zorbası tarafından yaralanabilir ya da mahallenin erkek kedisi tarafından dövülebilir. Veterinerler, kapalı/ açık havada kedilerin olduğu bir veteriner acil servisinde görülen bir numaralı sorunun travma olduğunu bildirmektedir . 

Travma kırıklara, akciğer morluklarına, iç kanamaya ve hatta ölüme neden olabilir. Ve eğer bir kedinin hayatını kurtaracak kadar şanslıysanız, tedavinin onarımı binlerce dolara mal olabilir. 

Ayrıca dışarıda olmak zehirlenme tehlikesi oluşturur. Kedinizin komşunuzun kaplan zambaklarını veya gün zambaklarını yemesi , etrafı kazıp biraz fare zehri bulması veya komşunuzun araba yolunda kazara antifrize maruz kalması gibi basit bir şey ölümle sonuçlanabilir. 

Son olarak, açık havada kediniz için potansiyel olarak ölümcül olabilecek enfeksiyon veya hastalık bulaşma riskleri bulunur. Diğer kedilerle kavga etmek, kedinizin kolayca kan enfeksiyonu kedi lösemisine (FeLV) veya kedicik AIDS/FIV'e yakalanmasıyla sonuçlanabilir . (FeLV ve FIV hakkında daha fazla bilgiyi Cornell Feline Sağlık Merkezi'nde bulabilirsiniz .) 

Kediniz dışarı çıkarsa solucan , pire , kene ve diğer parazitlerin oluşma riski önemli ölçüde artar. Dış mekan kedinizin aşılanmış olması ve FeLV ve kuduz aşılarının yanı sıra yıl boyunca pire, kene ve kalp kurdu ilaçlarının  güncel olması son derece önemlidir .

Kedilerde yaşlanma belirtileri nelerdir?

Eğer kedinizi sahiplendiyseniz onun tam yaşını bilmiyor olabilirsiniz. Ancak kedi dostunuzun yaşını bilmek kedi bakımının önemli bir parçasıdır . 

Kedinizin yaşını tahmin etmenize yardımcı olacak bazı özellikler şunlardır :

  • Kedi kürkü : Yavru kediler ve genç kediler genellikle yumuşak ve pürüzsüz kürklere sahipken, yaşlı kediler daha kalın, daha kaba kürklere sahip olabilir. Yaşlı bir kedinin kürkünde biraz gri olduğunu bile fark edebilirsiniz .
  • Kedi dişleri : Yavru kediler genellikle yaklaşık 6 aylık olana kadar tüm dişlerini çıkarmazlar ve genç kedilerin dişleri daha beyaz olma eğilimindedir. Bazı yaşlı kedilerin dişleri eksiktir ve tartar oluşumu yaygın olabilir. Kedi diş bakımı hayati önem taşır. 
  • Kedi gözleri : Genç kedilerin gözleri daha parlak olabilir ve yaşlı kedilerin gözleri 12 yaş civarında bulanıklaşmaya başlayabilir (ancak bu her zaman böyle değildir).
  • Kedinin hormonal değişiklikleri : Kısırlaştırılmamış dişi yavru kedi, 5 aylıktan itibaren kızışmaya başlayabilir. İşaretler arasında bölgesel işaretleme, çiftleşme çağrıları veya açık havada kaçma isteği yer alır.
  • Kedinin hareketlilik ve aktivite düzeyleri : Yaşlı kediler, genç kedilere göre daha az hareket etme ve daha az oyun oynama eğilimindedir . Daha az aktivite, yaşlı kedilerde daha fazla kilo alımına ve kas kütlesinin azalmasına da katkıda bulunabilir .

Kedi yaşına ve insan yaşına bakmanın yolları

Kedi yıllarına ve insan yıllarına ilişkin ortak bakış açısı, kedilerimizin insan yıllarına göre kaç yaşında olduğunu bulmaya çalışmak olsa da , bu dönüşüm her iki şekilde de uygulanabilir.

Yani, maksimum insan ömrünün 100 yıl olduğunu düşünürsek, Kedi Hesaplayıcı'ya göre bir kedinin maksimum yaşı 20,8'dir. Madalyonun diğer tarafında, “ Kedi İncili” nde de belirtildiği gibi, 16 insan yılının 84 kedi yılına eşit olduğu düşünülürse, 100 yaşındaki bir insanın 525 kedi yılına eşdeğer olduğu söylenebilir. .

Her ne kadar bu, göreceli yaşlanma oranını dikkate almanın genel olarak daha az pratik bir yolu olsa da, önemli bir hatırlatma görevi görüyor… Zamanı deneyimleme şeklimiz, insan yıllarımızın uzunluğu ve belirli sayıdaki yıllara (büyük 3) yüklediğimiz anlam Örneğin -0) bir perspektif meselesidir. Sıklıkla alıntılanan başka fikirler de aklıma geliyor: "Önemli olan hayatınızdaki yıllar değil, yıllarınızın içindeki hayat" ve "Sadece hissettiğiniz kadar yaşlısınız."

Kedi yılı - insan yılı formülüne göre kediniz kaç yaşında ? Ya da belki şunu sormalıyız, kedi yıllarında kaç yaşındasınız ?

Kedinizin hayatından en iyi şekilde yararlanmak

Evcil hayvan sahibi olmanın amacı, onlara mümkün olan en iyi yaşamı sunmak ve böylece gelecek yıllarda evinizde sağlıklı ve mutlu olabilmelerini sağlamaktır. Evcil hayvanlarımızla, onların bizimle geçirmek istediği kadar zaman geçirmek istiyoruz ve kedinizi başarıya hazırlamanın yolları var.

Kedimizin yaşadığı alanın standartlarına uygun olmasını istiyoruz, bu nedenle bol miktarda oyuncağa, kedi mobilyasına, tırmalama direklerine, ikramlara, yumuşak yataklara ve battaniyelere ve bolca sevgiye sahip olmak çok önemlidir. 

Temiz ve düzenli bir çöp kutusunun olmasını sağlamak, bir kediye bakmanın bir parçasıdır. Kendi kendini temizleyen bir çöp kutusu , siz ve kedi arkadaşınız arasında daha iyi bir güven duygusunu teşvik edebilir ve banyoya gitmek için her zaman temiz bir yere sahip oldukları için onların rahatlamasına olanak tanır. 

Kedinizi düzenli olarak planlanmış veteriner randevularına götürmek, birlikte geçireceğiniz zamanın miktarını da artırabilir. Onlara bakıldığı ve ihtiyaç duydukları tüm aşıları ve kontrolleri yapıldığı sürece , sizin yanınızda kendilerini güvende hissedeceklerdir. En iyi hayatlarını yaşamalarını kolaylaştırdığınızda yaşam kaliteleri artar!

Bir Kedi Ne Zaman Artık Yavru Kedi Olarak Değerlendirilmez?

Yavru kediniz ilk yılında o kadar gelişecek ki bu aslında biraz çılgınca.

Becker, "İlk yıl, korkunç iki yaş ve bir yıl içindeki ergenlik yıllarıdır" diyor.

Of. Bu nedenle , yavru kedinizin bakımını nasıl yapacağınız konusunda bu kılavuza başvurmanız iyi bir fikir olabilir . Daha sonra tüm temel ihtiyaçlara sahip olduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz .

Bir Kedi Ne Zaman Genç Olarak Kabul Edilir?

Muhtemelen sizi gerçekten dinlemeyi bıraktığında, ev işlerinden kaçındığında ve telefonuna bakarak çok fazla zaman harcamaya başladığında. Gerçekte bu durum, kedinizin 1 yaşına gelmesinden kısa bir süre önce meydana gelir ve ilk doğum gününden birkaç ay sonra da devam eder.

O zamana kadar genç, yetişkin bir kedi olacak.

Yetişkin Bir Kedi Kaç Yaşındadır?

Becker, insani standartlarımıza göre, kedilerin temelde 1 yaşına geldiklerinde genç yetişkinler olarak kabul edildiğini söylüyor. Bu noktada, fiziksel gelişimlerini tamamlamış olacaklar ve zihinlerinin onlara yetişmesini bekliyorlar, diyor.

"Fiziksel olgunlukları daha genç. Zihinsel olgunlukları orada değil" diyor.

Bu, dünyadaki ikinci yıllarını tamamlayıp kesin bir şekilde yetişkinlik aşamasına geçtiklerinde gerçekleşecek.

Bir Kedi Ne Zaman Kıdemli Olarak Kabul Edilir?

Kediler, insan yaşlarının 60'lara yaklaştığı 11. yaş günlerinde yaşlı olurlar. İşte o zaman son derece yorucu profesyonel hayatlarından emekli olmayı düşünmeye başlayacaklar .

Kediler Ortalama Kaç Yıl Yaşar?

Becker, bugünlerde bir kedinin 20 yaşına (insan yaşına göre neredeyse 100!) ulaştığını görmek çok yaygın, bu yüzden sağlıklı bir kedinin birkaç yıl içinde bunu başaracağını varsaymak yanlış değil. Son zamanlarda dünyanın en yaşlı kedisi 31 yaşına kadar ulaştı .

Kedi dostunuzun üçüncü on yıla kadar dayanacağını garanti edemeyiz, ancak kedinizin ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Becker, kedinizin ömrünü belirleyen üç ana faktörü sıralıyor: kalıtım, çevre ve beslenme.

Becker, kedinizi eve getirdiğinizde kalıtım hakkında yapabileceğiniz pek bir şey olmadığını söylüyor. Ancak onun ortamını güvenli hale getirmek için elinizden geleni yapabilirsiniz. Bu, yırtıcı hayvanlar, araçlar ve parazitler gibi tehlikelerin kedinize zarar verebileceği dışarıda geçireceğiniz zamanı sınırlamak anlamına gelir. Bu nedenle dışarıdaki kediler genellikle evdeki kediler kadar uzun yaşamazlar.

Üçüncü faktör beslenmedir, bu nedenle kedinizin sağlıklı kilosuna mümkün olduğunca yakın kalmasını sağlamak için veterinerinizle birlikte çalışmak isteyeceksiniz. Becker, ideal vücut ağırlığına sahip veya buna yakın olan kedilerin, ideal vücut ağırlığına sahip olmayanlara göre daha uzun yaşayacağını söylüyor.

Etiketler: kedi yaşı hesaplama, gerçek kedi yaşı hesaplama, kedi yaşı hesaplama aracı, kedilerin insan yaşına göre yaş hesabı, kediler kaç yıl yaşar, kediler ne kadar yaşar, kediler ne kadar uzun süre yaşar
Mart 24, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR